preskoči na sadržaj

Srednja škola Dugo Selo

Login
Tražilica
Škola za život

e-Dnevnik

SREDNJA ŠKOLA DUGO SELO

Ferenčakova 25

10370 Dugo Selo

Raspored zvona

 

SAT VRIJEME
Jutarnja smjena 
1. 07:45 - 08:30
2. 08:35 - 09:20
3. 09:25 - 10:10
  Odmor
4. 10:30 - 11:15
5. 11:20 - 12:05
6. 12:10 - 12:55
7./0. 13:00 - 13:45
Popodnevna smjena
1. 13:50 - 14:35
2. 14:40 - 15:25
3. 15:30 - 16:15
  Odmor
4. 16:35 - 17:20
5. 17:25 - 18:10
6. 18:15 - 19:00
7. 19:05 - 19:50

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 9. 2011.

Ukupno: 638477
Danas: 226
CARNet
Novosti i press kutak :: Novosti :: Vijesti
24.09.2018. 14:45
Objavljen preliminarni program 20. CARNET-ove korisničke konferencije CUC 2018
Objavljen je preliminarni program 20. CARNET-ove korisničke konferencije CUC 2018 koja će se pod nazivom “CUC20: mreža ideja” održati od 21. do 23. studenoga 2018. godine u Konvencijskom centru Šibenik.

19.09.2018. 14:56
U okviru CECIIS-a održan Dan e-Škola
Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu započela je trodnevna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima - CECIIS 2018.

 

Dugo Selo

Upisi

Udžbenici

Razmjena školskih knjiga

Kutak za učenike
Vremenska prognoza
Weather Widget
Foto-galerija

Državna matura

Profesorska poveznica

 

Dođoh, vidjeh, pobijedih
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Izlet u Zadar
Autor: Ružica Mlinarić, 16. 6. 2014.

Srednja škola Dugo Selo za kraj je školske godine 2013./2014. odlučila nagraditi vrijedne učenike jednodnevnim izletom u Zadar kao nagradu za sudjelovanje i postignute rezultate u izvannastavnim aktivnostima kojima su doprinijeli promociji škole. Nagrađeni su učenici novinarske, radijske, likovne, dramske i ekološke skupine, a izlet je održan 9. lipnja 2014. godine.


Učenici su se zaputili prema Zadru u ranim jutarnjim satima u koji  su stigli oko podneva kad je uslijedilo razgledavanje znamenitosti Zadra pod vodstvom turističkog vodiča. Neke od znamenitosti bile su crkva sv. Frane, sv. Donata i katedrala sv. Stošije, Rimski forum, Kalelarga, Morske orgulje i zadarska riva, Pozdrav Suncu te Trg pet bunara. Nakon napornog i vrućeg dana, izlet je završen na najbolji mogući način – kupanjem u moru. Na kraju dana učenici su se puni dojmova i doživljaja ukrcali u autobus, gdje se, unatoč umoru, dobra atmosfera nastavila sve do povratka u Dugo Selo. Zahvaljujemo ravnateljici i profesorima što su nam omogućili ovo lijepo

putovanje te se nadamo da će škola i dalje cijeniti trud i rad vrijednih učenika i  profesora te na taj način poticati razvoj učeničke kreativnosti.

Članice novinarske skupine u Zadru

Zadarska riva

Pogled iz autobusa na putu prema Zadru

Napisala: Kristina Kelava, 3.ogB

 

ZADAR- JEDAN OD MNOGOBROJNIH BISERA LIJEPE NAŠE

Zadar, grad sjeverne Dalmacije, star je tri tisuće godina. Ima dugu i burnu povijest, ali nakon svakog  razaranja i uništavanja postajao je sve jači i bogatiji. U povijesti se Zadar prvi put spominje u 4. stoljeću prije Krista kao naselje ilirskog plemena Liburna. Kada su Zadrom zavladali Rimljani, on dobiva status grada s pravilnom mrežom ulica, glavnim trgom – forumom do kojega je bio smješten povišeni kapitolij s hramom. Nakon proglašenja nezavisnosti Republike Hrvatske, grad Zadar bio je više puta granatiran i razaran, a znatno je oštećena i zadarska baština. Iako je mnogo puta bio u lošem stanju, on još uvijek svojom ljepotom privlači brojne domaće i strane turiste.

TURISTIČKE ATRAKCIJE GRADA ZADRA
Zadar je pravi primjer grada kroz koji je prošlo mnogo naroda i kultura ostavivši konture svoga življenja. U 16 crkava i 11 samostana u Zadru su pronađeni zlatni i srebrni spomenici  i relikvijari. Relikvijar Bogorodice, sv. Grgura Velikog, sv. Zoila i škrinja sv. Šimuna samo su neka od djela poznatih zadarskih majstora.
Narodnim trgom,  koji je formiran u srednjem vijeku kao Platea magna (veliki trg), dominira Gradska vijećnica. Danas se tamo nalaze Gradska straža, Gradska loža, crkva sv. Lovre, a na njemu započinje i glavna zadarska ulica - Kalelarga. Hrvatska turistička je zajednica zadarski Narodni trg proglasila  najljepšim hrvatskim trgom.
Crkva svetog Donata spomenik je predromaničkog graditeljstva ranog srednjeg vijeka u Hrvatskoj i simbol grada Zadra, ali i Europe. Prema predaji sagradio ju je zadarski biskup sv. Donat u 9. stoljeću. Crkva je izvorno bila posvećena Svetom Trojstvu, a od 15.stoljeća počela se nazivati crkvom sv. Donata.

Crkva svetog Donata

Crkvu i benediktinski samostan svete Marije osnovala je zadarska plemkinja Čika,  sestra hrvatskog kralja Petra Krešimira IV. Ulazeći kao redovnica u taj samostan Čika je s ostalim dragocjenostima donijela časoslov (Časoslov opatice Čike) koji je najstarija sačuvana knjiga te vrste u svijetu te se danas čuva u Bodleyanskoj knjižnici u Oxfordu.

Zadarska katedrala sv. Stošije (Anastazije) najveća je crkva u Dalmaciji.  Sarkofag s moćima svete Stošije dao je izraditi zadarski biskup Donat  te se čuva u lijevoj lađi katedrale. Zadarskoj zaštitnici svetoj  Stošiji  poklonili su se i dvojica papa;  Aleksandar III. te  Ivan Pavao II.

Katedrala svete Stošije (Anastazije)

Morske orgulje ikona su grada Zadra. Ovo arhitektonsko čudo na zapadom dijelu zadarske rive osmislio je  inženjer  Nikola Bašić. Tu morski valovi, strujanjem i prolaskom kroz glazbene cijevi postavljene pod morem,  stvaraju nevjerojatan zvuk,  takozvanu morsku glazbu, koja ispunjava široki prostor šetnice uz more.  U svibnju 2006. godine Nikola Bašić osvojio je za projekt  Morskih orgulja u Zadru Europsku nagradu za urbani javni prostor. Na zapadnoj točki zadarskog poluotoka, neposredno uz Morske orgulje nalazi se i Pozdrav Suncu  rad istoga arhitekta,  Nikole Bašića. On se sastoji  od tristo višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istoj razini s kamenim popločenjem rive u obliku kruga promjera  22 metra.  To je prostorna instalacija u obliku amfiteatra oko kojega su na kockama od kamena stilizirani prikazi svih planeta Sunčeva sustava i njihovih putanja.

PONOS ZADRA - Košarka i Maraschino

„Bog je stvorija čovika, a Zadar košarku! " – česta je izreka Zadrana, kojima na spomen košarke oči sjaje posebnim sjajem.  Košarkaški Klub Zadar osnovan je davne 1945. godine i bio je dom mnogih velikana poput Krešimira Ćosića i Pina Giergije.

 Jedan od poznatih je originalnih proizvoda hrvatskog dalmatinskog podneblja i simbol gospodarske mudrosti, višestoljetnog iskustva  te marljivosti i ljubavi dalmatinskog težaka prema njegovom kršu je Maraschino, zadarski liker priznat diljem svijeta koji se proizvodi  od višnje koja je rasprostranjena uz hrvatsku obalu.
Taj liker u početku je bio  dostupan samo rijetkima i povlaštenima,  a pripisivali su mu i ljekovita svojstva.  Tajna okusa Maraschina mogla se početi širiti tek s pojavom prvih manufakturnih destilerija u Zadru u 17. stoljeću.  Prepoznatljiv je po karakterističnom slatkom okusu i aromatičnom mirisu.

Maracshino,originalan zadarski proizvod

NAJLJEPŠI ZALAZAK SUNCA JE U ZADRU

Stanovnici Zadra smatraju kako je najljepši zalazak sunca na svijetu upravo na njihovoj Rivi i najbolje se vidi s Morskih orgulja.   „To mora da je najljepši zalazak Sunca na svijetu!" – izjavio je poznati režiser Alfred Hitchcock prilikom posjeta Zadru, ispijajući Maraschino na Zadarskoj rivi još prije 50 godina!  S njegovim mišljenjem slažu se i brojni turisti koji uživaju u pogledu na zagrljaj mora, zalazećeg Sunca i neba koje je svake večeri iznova obojano drugačijim bojama.

Zadar je svakako vrijedan posjeta.  Jedan od najljepših gradova u Hrvatskoj odlikuje se brojnom kulturnom baštinom; od spomenika, crkvi i mnogo zanimljivosti te okupan najljepšim zrakama sunca već stoljećima u svoje krilo privlači mnoge ljude diljem svijeta.

Morske orgulje-novo arhitektonsko čudo

Napisala: Paula Josipović, 3.ogB

Fotografije: Kristina Kelava, 3.ogb i  internet

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju