2021-05-03 23:07:29

Naše gimnazijalke sudjelovale na 8. simuliranoj sjednici Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola

Ove se godine prvi put održala virtualna Simulirana sjednica Hrvatskog sabora za učenike sreddnjih škola, a u zastupničkoj ulozi okušale su se kao predstavnice SŠ Dugo Selo naše gimnazijalke.

Na 8. simuliranoj sjednici Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola, koja se održala 19. travnja 2021., raspravljalo se o Prijedlogu zakona o zaštiti životinja. Našu Srednju školu Dugo Selo predstavljale su maturantice Klara Vlašić i Katarina Iličić pod vodstvom mentorice Martine Matosović Pongrac. Na Sjednici je sudjelovao 151 učenik zastupnik iz 57 škola diljem Republike Hrvatske.

Početak 8. simulirane sjednice Hrvatskog sabora

Uvodnu je riječ održao predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković primijetivši kako interes mladih za politiku pada te kako bi se trebali više uključiti u politiku. Tada je riječ preuzelo 3 saborska odbora, 33 kluba zastupnika s prijedlozima i izmjenama nakon čega je uslijedilo 20 pojedinačnih rasprava.

Klara i Katarina prate Sjednicu iz školske knjižnice

 

Naša učenica Klara Vlašić sudjelovala je u pojedinačnoj raspravi. Klara je govorila kako novčane kazne za fizičko zlostavljanje životinja nisu dovoljne te je predložila strože kazne u trajanju od najmanje godinu dana zatvora. Također je predložila kako treba izmijeniti Članak 5. Stavak 32. koji  navodi kako svaka divlja životinja ima pravo biti vraćena u svoje prirodno stanište na bilo koji način  dodavanjem zabrane usmrćivanja divlje životinje ukoliko nije moguće pronaći mjesto na kojem može biti jer svako živo biće ima pravo na život. Svoj prijedlog učenica je obrazložila i  člankom 69. Ustava Republike Hrvatske u kojem se navodi da je svatko dužan brinuti o zaštiti zdravlja ljudi, prirode i okoliša. Na kraju izlaganja pozvala je kolege saborske zastupnike da promisle o promjenama koje je predložila.

Na kraju sjednice učenici su glasali o promjeni Zakona o  zaštiti životinja i svi su prijedlozi usvojeni dvotrećinskom većinom.  Sjednicu možete pogledati u cijelosti OVDJE.

Tekst i fotografije: Ella Belužić, 4.oga


Srednja škola Dugo Selo