2022-05-31 23:35:17

Mateo Kozić sa svojim inovativnim laserom za graviranje osvojio srebrnu medalju!

Učenik smjera tehničar za računalstvo Mateo Kozić osvojio je srebrnu medalju za svoj laser za graviranje na 7. izložbi inovacija I3G. Ostajanje u školi nakon nastave i kreativni rad u kabinetu 3D kluba punom alata, računala i žica bili su itekako isplativi! Mateov je trud nagrađen na ponos mentora Mladena Glavaka i cijele SŠ Dugo Selo.

Već samo sudjelovanje na izložbi i razgovori s posjetiteljima Mateu su puno značili: „Sudjelovanje na ovakvoj izložbi mi puno znači jer ne samo da sam prezentirao svoj uradak, nego sam dobio puno poticaja i ideja dobrih posjetitelja. Atmosfera je bila odlična i svi su bili zainteresirani za moj stroj. Ovo mi je bila prilika da naučim prezentirati svoj uradak te da uz samo prezentiranje poslušam i posjetitelje koji su mi dali puno dobrih ideja za njegovu nadogradnju.“

Veliki je uspjeh osvojiti srebrnu medalju među stotinjak izlagača na izložbi gdje brojni poduzetnici i inovatori, ali i učenici osnovnih škola i srednjih strukovnih škola te studenti predstavljaju svoje radove, ideje, projekte, proizvode i usluge. Ova je izložba u organizaciji Elektroničkog i računalnog kluba Ivanić-Grad idealna platforma za razvoj inovativnog pristupa u stvaranju novih projekata i okupljanju zaljubljenika u inovacije, tehničku kulturu i poduzetništvo.

Uz izlaganje inovacija, izložba je obogaćena i dodatnim programom kao što su predavanja, radionice i prezentacije, a Mateo nije propustio priliku da otkrije i nauči nešto novo: „Na izložbi sam prošao skoro svaki štand te sam upoznao puno dobrih i kreativnih ljudi koji ne samo da su mi pokazali što su oni radili, nego su me i puno naučili! Jedan me predstavnik stvarno zainteresirao za njegov projekt drona te mi je pokazao svoju dokumentaciju vezanu za taj projekt i dao mi neke savjete u vezi s izgradnjom.“

Na temelju ovih otkrića, već je dobio ideje za nove projekte: „Uz neke svoje prijašnje projekte odlučio sam raditi sličan projekt drona uz puno svojih nadogradnji, ali ćemo još vidjeti u vezi s tim koliko će sredstava Škola moći priložiti.“ Znatiželjno čekamo vidjeti što će novo Mateo osmisliti uz podršku Škole.

Tekst: Nikolina Ćorković

Fotografije: Ružica Mlinarić


Srednja škola Dugo Selo